keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Kevää ensimmäinen aurinko

Meillä täällä Etelä-Suomessa kevät on jo niin pitkällä, että kevään toinenkin aurinko, voikukka on jo täydessä kukassa. Palataan silti vielä hieman taaksepäin ja ihastellaan kevään ensimmäistä aurinkoa, leskenlehteä. Kuvailin näitä leskenlehtiä macrolla pääsiäisenä ollessani Keski-Suomessa lomalla.
Leskenlehti on niin pesun kestävät kevään merkki, että se ilahduttaa joka kerta yhtä paljon. Joka ikinen kevät tulee näitä pieniä aurinkoja bongailtua pitkin tien pientareita. Perheen kesken pidetään jopa pientä leikkimielistä kisaa siitä, kuka meistä näkee leskenlehden ensimmäiseksi.


 

Otetaan tähän väliin hieman leskenlehtifaktaa. Kasvi on hyvin yleinen lähes koko Euroopassa. Leskenlehti kuuluu asterikasveihin (hmm.. todellakin, se muistuttaa hyvin paljon meriasteria, johon tutustuin kesällä 2013 Kasnäsissä). Kukinta alkaa jo huhtikuulla ja jatkuu aina toukokuun ajan.


Tiesitkö, että leskenlehtä on käytetty antiikin ajoista lähtien helpottamaan hengityselin sairauksia? Sitä on käytetty myös havoihin ja iho-oireisiin. Lehdistä on keitelty teetä. Sittemmin on kuitenkin todettu, että kasvi on myrkyllinen, joten ehkä tyydymme vain ihastelemaan sitä kasvupaikoilla. Kasvupaikat ovat muuten avoimia ja aurinkoisia paikkoja.
Tämä ihana kevään ensimmäinen kukkanen on se, jonka jokainen meistä oppii tuntemaan ensimmäisten joukossa. Tämä on myös ensimmäinen kukkanen, jonka varmasti jokainen äiti saa omalta lapselta rakkaudella poimittuna =).

Näiden pienten keltaisten aurinkojen myötä toivotan oikein mukavaa vapun aattoa teille kaikille!

5 kommenttia: