perjantai 18. huhtikuuta 2014

Rauhallista pääsiäisen aikaa!

Pääsiäinen on kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhla. Sitä vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen juhlana.Tänään on pitkäperjantai, johon huipentuu pääsiäistä edeltävä hiljainen viikko.
Meidän juniori oli askarrellut koulussa tänävuona tällaisen söpön pupun vartioimaan pääsiäisruohoa =).


Suomen kielessä sanan pääsiäinen on keksinut Miael Agricola. Sana tarkoittaa paastosta pääsemistä. Paasto edeltää pääsiäistä ja kestää neljäkymmentä päivää. Monissa muissa kielissä sana pääsiäinen johdetaan hepreankielisestä sanasta Pesah.


Pääsiäiskoristeisiin kuuluu monenlaisia, on noitaa ja kanaa, on kissaa ja kukkoa, pääsiäismunia niin maalattuja kuin suklaisia. Ja sitten vielä pääsiäisruohot ja pajunkissat. Pääsiäinen on jotenkin niin kevään juhla kaikkine väreineen. Katselin viime viikolla kaupassa suklaamuna tarjontaa ja totesin sen olevan valtava. Lähdes jokaiselle satuhahmolle löytyy oma muna. Luulisi jokaiselle löytyvän mieluisa.
Tämä noita on mieheni lapsuudesta. Vanha nainen, paljon jo elämää nähnyt =D. Hän on tupsahtanut kissanssa kanssa Söderskärin majakka saarelle. Kissa on puolestaan juniorimme tuotoksia. Löytyykö teiltä vanhoja pääsiäiskoristeita? Lasten kanssa on mukava askarrella myös uusia korsteita. Ja eikös se munien maalaaminen vähän niinkuin kuulukkin pääsiäisperinteseen =D.


Kauniiden koristeiden lisäksi ihanaa on pääsiäisen aikana myös hyvä ruoka. Minä jo odotan että pääsen syömään mämmiä. Laitan siihen joukkoon vaniljakastiketta, nam! Miten teillä syödään mämmiä? Vai syödäänkö lainkaan? Mämmi on tuote, joka jakaa ihmisiä =).


Pääsiäisen ajan pitkät pyhät mahdollistavat myös sen, että on mukava mennä tapaamaan rakkaitaan vaikka vähän kauemmaksikin. Meidänkin perhe lähtee kohta ajelemaan kohti Keski-Suomea, jossa saamme viettää pääsiäisen pyhiä maalla yhdessä perheen kanssa.
10 kommenttia:

 1. Mahtava elämäänähnyt noitamuori! Hyvää pääsiäistä myös sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eletty elämä antaa elämän muovaamat uurteet =D. Ihanaa pääsiäistä myös sinne koko teidän perheelle!

   Poista
 2. Ihana, iloisennäköinen noita-akka! :) Tuo huivi tai tarkemmin sanottuna sen kuosi, tuo mieleeni omat lapsuuteni pääsiäiset. Valitettavasti meidän kaikki vanhat pääsiäiskoristeet on hävitetty. Äidilläni on vieläkin tallessa kukko, joka on muninut jo 70-luvulta alkaen herkullisia suklaamunia niin lasten kuin aikuistenkin iloksi ;) Iloisenkeltaista pääsiäistä sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku, myös sinulle ja parheellesi ihanaa pääsiäistä! Meillä on kanssa "mummolassa" ankka joka on pääsiäisen aikaan ahkera minumaan suklaamunia =D.

   Poista
 3. veikeän näkönen pääsiäsnoita luudan kans lähdössä jonnekin,,.Iloista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita on lähdössä varmaan kyöpelivuorille =D.

   Poista
 4. Iloiset askartelut. Voi, siitä on jo aikaa, kun meillä askerreltiin tuommoisia :)
  Oikein iloista pääsiäistä sinullekin.

  VastaaPoista
 5. Hyvätunnelmainen postaus!
  Kiitos samoin siulle, iloista pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista