tiistai 15. syyskuuta 2020

Rannarootsi muuseum Haapsalu - Viro

En ole pysynyt laskuissa siitä, kuinka monta kertaa olemme käyneet Haapsalussa, sillä se on kaupunki, jonne pitää päästä a i n a kun suuntaamme Virossa länteen. Olipahan kerta mones tahansa, niin aina löytyy asioita ja paikkoja, joita ei ole kokenut tai käynyt. Tänä kesänä otimme jälleen yhden uuden elämyksen, kävimme Rannarootsi museossa. Hauskinta tässä on se, että se sijaitsee aivan Grand Holm Marinan vieressä, ja niin vain olemme kävelleet aina sen ohi. Vaan NYT kävimme siellä =D.
Museo on pieni, mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Olin niin otettu täällä käynnistä, että paikka ansaitse mielestäni ihan oman postauksen. Onneksi tuli käytyä, tämä paikka jäi mieleeni hyvällä tavalla.
Rannarootsi museossa pääsee tutustumaan vironruotsalaisten tuhat vuotista asutusta Virossa.


Museon tiloissa kokoontuu viikkoittain joukko käsityön harrastajia. Heidän tekemiä käsitöitä on myytävänä museossa. Museossa on näiden käsityöläisten tekemä 20 metriä pitkä peitto, joka kuvasi vironruotsalaisten elämää ja vaiheita eri vuosikymmeniltä. Teos (tässä kohtaa kai voi sanoa niin) oli aivan mahtava. Harrastan itse käsitöitä ja osittain varmaankin siitä syystä olin peitosta tosi vaikuttunut. Siis ihan mielettömän upea!

Museossa on myös pieni ulkoalue, jossa mm. laiturilla on näytillä virolaisille perinteisiä puuveneitä. Kuvassa taustalla näkyy Grand Holm Marina satama.


Rannarootsi museo on pieni, mutta hyvin mielenkiintoinen ja intensiivinen. Harrastan itse neulomista ja minua on aina kiinnostanut Haapsalu huivit. Museossa ollessani tuli mieleeni kysyä myös sen historiasta. Sain kuulla, että Haapsalu huivi ei ole vain yksi malli, vaan ikään kuin "käsite". Huiveja on eri mallisia ja mm. tärkeille henkilöille on suunniteltu ihan oma huvimalli. Kuulin että esim. Ruotsin prinsessa Victoria on saanut oman huivin. Huivi neulotaan niin ohuesta langasta, että sen tulee mennä vedettäessä sormuksen läpi. Ja kyse on siis hartia-, ei kaulahuivista =D. Kyselin, että olisiko heillä myydä huivin ohjetta ja minkä iloisen yllätyksen sainkaan. He kertoivat, että ei ole myydä, mutta yksi ohje olisi antaa ihan ilmaiseksi! Siis sitähän oli mentävä heti sen jälkeen lankakauppaan ostamaan lankaa huoviin (voin kertoa, että on tosi ohutta lankaa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti