torstai 14. maaliskuuta 2013

Fori Imperiali ja Piazza Venezia

Colosseumin lähellä olevat viisi pylväsaluetta olivat aikanaan keisareiden forumit - torit, Fori Imperiali, jotka useat peräkkäiset keisarit rakennuttivat kaupan ja politiikan kohtaamispaikaksi kun alkuperäinen Faro Romano kävi liian ahtaaksi.

Alueen rakentamien alkoi 50 eKr. Julius Caesarin johdolla ja päättyi vuonna 113 jKr., kun Trajanus sai fooruminsa valmiiksi. Augustus, Vespanianus, Domitianus ja Trajanus rakennuttivat kukin oman foruminsa nimellisesti rauhan ja rauhansopimusten kunniaksi. Tosiasiassa ne olivat keisareiden vallan ja statuksen symbooleja.
Trjajanuksen kauppahallit - Mercati di Traiano, on tehty tiilestä ja betonista vuosina 100-110. Kauppahallit tehtiin Qurinalisin kukkulan rinteeseen porrastetulle kuudelle tasolle. Tästä syystä ne eivät ole symmetriset kuten torialue, vaan puoliympyrän muotoon rakennettuja. Ne olivat valtion ylläpitämiä ja niissä sekä säilytettiin tavaraa, että myytiin tuotteitta ja jaettiin viljaa ilmaiseksi kaupungin varattomille.Tänä päivänä alue on vain varjo entisestään. Kiviä ryöstettiin vuosisatojen mittaan. Parhaan silmäyksen alueesta saa katsomalla sitä Via dei Fori Imperialin tasolta.


Keisari Augustuksen forumin pylväitä.Kuljettaessa Via dei Fori Imperialia pitkin löytyy matkan varrelta patsaita keisareista.


S.P.Q.R on latinankielinen lyhenne ja tulee sanoista Senatus populusque Romanus - Rooman senaatti ja kansa, joka viittaa Rooman hallintoon, joka käyttikin sitä virallisena tunnuksenaan. Nykyaikana SPQR:ää käytetään Rooman kaupungin vaakunassa sekä monissa kaupungin rakennuksissa ja viemärinkansissa.Fori Imperialin löytyy Piazza Venezia. Kaikki tiet eivät enään vie Roomaan, mutta Rooman kaikki tiet vievät Piazza  Venezialle. Se on Rooman liikenneväylien kohtauspaikka.


Piazza Venezian aukiota hallitsee valkoinen  Monumento a Vittorio Emanuele II. Rakennus suunniteltiin ja rakennettiin vuosina 1885 - 1911, Italian yhdistymisen ja sen ensimmäisen kuninkaan Vittorio Emanuele II:n kunniaksi. Valmistuttuaan monumentti sai lempinimen La Torta matrimoniale - hääkakku.Monumentti aiheutti aikanaan paljon kiistaa, sillä sen tieltä jouduttiin purkamaan rakennuksia.
Pronssinen, kookas ratsastajapatsas esittelee monumentin nimihenkilön, kuningas Vittorio Emanuele II:n. Hevonen on nenänpäästään hännänpäähän 12 metriä pitkä.II Vittoriano pilkistää monista paikoista Roomassa.
Fori Imperiali iltavalaistuksessa.

Piazza Venezian ja Fori Imperialin alueella on paljon nähtävää ja mikä parasta, ilman mitään pääsymaksuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti