perjantai 15. maaliskuuta 2013

Largo di Torre Argentina


Area Sacra Argentina on katutason pintaa alemmaksi jäävä arkeologinen kaivausalue. Paikalle oli tarkoitus rakentaa liiketalo 1920-luvulla, mutta perustuksia kaivettaessa ilmaantui esiin tasavallan ajan Rooman vanhempien temppelien jäännöksiä. Kaivausten yhteydessä paljastui myös suuri historiallinen tapahtuma. Tismalleen tässä paikassa murhattiin Julius Caesar vuona 44 ennen ajanlaskun alkua. Niinpä suunnitelmat muuttuivat ja talo jäi rakentamatta.


Katutasolta erottuvat neljän temppelin pohjat. Niiden julkisivut aukenevat itään. Perällä oikealla on Juturnan, lähteiden jumalattaren temppeli 200-luvun puolivälistä eKr. Raunioista on erotettu kaksi keisariajan yleistä marmorivessaa ja pala Pompeiuksen teatteria.


Kun Caesar oli saapunut Pompeiuksen teatteriin ja ehti istahtaa salin perälle, kävivät salaliittolaiset hänen kimppuun tikareineen. Ajan tietojen mukaan hänestä löytyi 23 iskua, joista vain yksi oli tappava.


Joko bongasit kuvasta kissan?


Largo Argentinan temppelialue majoittaa Rooman tärkeintä kissasiirtokuntaa. Kun alue aikanaan suljettiin kaivausten jälkeen, huomasivat kissat paikan olevan mainio asuinpaikka. Eläinrakkaat ihmiset toivat katukäytävän reunalle ruokaa ja kissat lisääntuivät.

Vuonna 1994 perustettiin yksityinen täyshoitola kaupungin yleisen edun nimissä, vaikka kaupunki ei kustannuksiin osallistukkaan. Kissat saavat ruokaa joka päivä vapaaehtoisilta kissojen ystäviltä omissa, näkymättömiin jäävissä tiloissaan. Sinne tuodaan löytökissoja, jotka steriloidaan, lääkitään ja hoidetaan. Tätä tärkeää työtä tekevät gattarat, kissanaiset.


Kissojen ystävät voivat laskeutua portaita pitkin tutustumaan toimintaan. Kissoja pääsee silittelemään. Toimintaa voi tukea ostamalla matkamuistoksi kissa-aiheisia tuotteita: t-paitoja, mukeja, jääkaappi magneetteja, essuja ym. Täältä sai suomenkielisen esitteen toiminnasta!
Täältä voit käydä tutustumassa toimintaan: http://www.romancats.comIhanien kissojen lisäksi otetaan vielä pieni kurkistus kauneimpaan Roomaan. Kurkistus on oikeasti pieni, sillä se tehdään avaimenreiästä =D. Tämä avaimenreikä sijaitsee Maltan ritarikunnan päämajan portissa, Piazza dei Cavalieri di Malta.


Avainreiän kurkistajia saatta olla jonoksi asti, mutta jonottaminen kannattaa, sillä näky on suoraan kuin satukirjojen salaisesta puutarhasta! Lehväkaaren päässä näkyy Pietarinkirkon kupoli, kaunein pala Roomaa. Valitettavasti kamerani ei suostunut yhteistyöhön, että olisi tarkentanut kupolin kuvaan. Käykää siis itse katsomassa, kurkistaminen on ilmaista!Matkalla Maltan ritarikunnan päämajan portille, näet kauniita asuinrakennuksia. Minulle tuli mieleen Helsingin kaivopuisto.
Seuraavaksi siirrymme jälleen Suomen kamaralle. Toivottavasti olette viihtyneet Rooman kohteissa. Itse sain kokea matkan uudelleen, jo ensimmäisellä kerralla Rooma jätti minuun lähtemättömän vaikutuksen. Roomassa riittää nähtävää pidemmäksikin aikaa tai sitten voi pistäyty pitkän viikonlopun verran ja otaa Rooma haltuun pala kerrallaan. Kun muistatte heittää ne kolikot Trevin suihkulähteeseen, pääsette palamaan uudellen.

Arrivederci Roma!

4 kommenttia:

 1. Oi rakas Rooma <3 Kiitos näistä ihanista kuvista! Ensi kuussa toivon mukaan pääsen itsekin nappailemaan kuvia, tosin kun ne tulevat taustatutkimusta varten, ne ovat yleensä niin älyrumia, ettei kehtaa näyttää julkisesti. Mutta josko tällä kerralla malttaisin vähän miettiä kuvakulmiakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vera! Olisi todella mielenkiintoista nähdä myös niitä kuvia joita otat taustatutkimukseen =) On jännittävää seurata dekkarin syntymistä.

   Poista
 2. Oi, Italia... Hotellimme oli aivan tuon päämajan vieressä, se tosiaan oli kuin Kaivopuisto! t. Pekka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä pidin myös paljon paikasta =) Ja luulen, että sinne ei kaikki "hoksaa" mennä =)

   Poista