torstai 28. maaliskuuta 2013

Saavumme Helsinkiin

Saavumme Helsinkiin - vi anländer till Helsingfors.


Helsingin päärautatieasema on Helsingin tunnettu maamerkki, kohtaamispaikka ja pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen keskipiste. Kaikki VR:n lähijunat ja Helsingin kaukojunat lähtevät rautatieasemalta. Asemalta lähtee päivittäin monia yhteyksiä ympäri Suomea ja myös Pietariin ja Moskovaan. Asemaa käyttää noin 200 000 matkustajaa päivässä. Asemalla on 19 laituriraidetta.
 

Tämän junan märäänpää on Pieksämäki.

 


Helsingin rautatieasemaa varten järjestettiin suunnittelukilpailu vuonna 1904. Voittajaksi valittiin 21 ehdotuksen joukosta Eliel Saarinen. Viidentoista vuoden rakennustyön jälkeen asema vihittiin käyttöön 5. maaliskuuta 1919.Rakennusmateriaalina käytettiin julkisivuissa suomalaista graniittia. Rakennuksen tunnuksina toimivat kellotorni ja pääsisäänkäynnin lamppuja kannattelevat patsaat eli Emil Wikströmin suunnittelemat Lyhdynkantajat.


Veistosryhmä koostuu neljästä graniittisesta mieshahmosta, jotka kannattelevat maapallolamppuja. Jykeväleukaisilla hahmoilla on lihaksikas ylävartalo, mutta niiden alaosana on Eliel Saariselle tyypillisellä tavalla kuvioitu pylväselementti. Laajaan tietoisuuteen Lyhdynkantajat ovat tulleet nimellä "Kivimiehet" VR:n mainoskampanjan ansiosta.Miesten hiukset on leikattu niin sanotun körttiläisen mallin mukaan. Hahmojen mallina sanotaan olleen 1800-luvun lopulla syntynyt torppari Jalmari Lehtinen. Graniittifiguurit on todennäköisesti tehty hankolaisessa Ab Granit Oy:ssä.


Myös Linnanmäen huvipuistoon on rakennettu mukaillut jäljennökset Lyhdynkantajat -veistoksista: siellä ne kannattelevat puistoa kattojen tasalla kiertävän yksiraiteisen maisemajunan kiskotusta.


Kivimiehet odottavat myös jo kesää =D.
Asemarakennukseen kuuluu kellotorni, jonka kellotaulun halkaisija on tasan 3 metriä. Minuuttiosoittimen pituus on 1,5 metriä ja paino 28 kg. Tuntiosoittimen pituus on 119 cm ja paino 60 kg. Kellotornissa on kuparikatto. Tornissa on yksi parveke joka suuntaan. Yleisöllä ei ole torniin pääsyä.


Näin pääsiäisen kynnyksellä rautatieasemalla on vilskettä. Pitkät pyhät innoittavat ihmisiä matkustamaan ja tapaamaan ystäviä, tuttavia, sukulaisia, kuka ketäkin. Mikäpä sen mukavampaa kuin nauttia pääsiäisen herkuista yhdessä ystävien kanssa!


Meidän perhe matkustaa pääsiäisen viettoon omalla autolla =).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti