sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Piazza Navona

Jos jotain on Roomassa paljon, niin kirkkoja ja Piazzoja. Piazza Navonan aukiota on kehuttu Rooman kauneimmaksi aukioksi ja sitä on kuvailtu Rooman olohuoneeksi. Sitä se kyllä käytännössä olikin. Aukio tarjosi kauniita suihkulähteitä, taidetta, kauppoja ja ravintoloita, mukavaa oleskelua kuten olohuoneessa konsanaan.

Piazza Navonalla sijaitsee kolme suurta suihkulähdettä.


Aukion kolmesta suihkulähteestä pohjoisin on Neptunuksen suihkulähde, Fontana nel Nettuno. Sen allas on peräisin 1576 luvulta. Neptunus itse, sekä muut patsaat ovat peräisin vasta vuodelta 1878, Rooma mittapuun mukaan kovin nuoria =).
Keskimmäinen, neljän joen suihkulähde, Fontana dei Quattro Fiumi on vuodelta 1651. Kaivelin kuviani, enkä ollut uskoa todeksi, minulla ei ole tästä suihkulähteestä kokonaista kuvaa! Miten niin on päässyt käymään? Nyt on sitten hyvä syy palata Roomaan =). Muutama yksityiskohta tuli suihkulähteestä kuitenkin napattua.


 Kolmas, Piazza Navonan eteläisin suihkulähde on Maurin suihkulähde, Fontana del Moro. Tämä suihkulähde suunniteltiin vuonna1653.


Kuten monilta muiltakin aukioilta, löytyy täältäkin kirkko, Sant'Agnese in Agonen. Kirkko seisoo paikalla, jossa perimätiedon mukaan keisari Diocletianus surmautti 12-vuotiaan Agnesin.

Agnese ei halunnut mennä naimisiin. Häntä kosinut kaartinupseeri ilmiantoi tytön, ja hänet määrättiin luopumaan uskostaan. Kun Agnes kieltäytyi, hänet vietiin Domitianuksen stadionin holvikaarien alla olevaan bordelliin, mutta Jumalan ihme antoi hänen tukkansa kasvaa niin pitkäksi, että se peitti hänen alastomuutensa. Häntä yritettiin saada hengiltä tulella, mutta liekit väistivät tyttöä. Agnes saatiin lopulta hengiltä miekan avulla. Agnes pääsi pyhimysten joukkoon.


Aukion reunalla on myös asuinrakennuksia.Piazza Navona on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Paikalta löytyy nähtävää ja koettavaa useammallekin vierailu kerralle. Kivoja kauppoja, katutaiteilijoita ja hyviä ravintoloita, joissa on mukava istahtaa katselemaan aukion elämää viinilasin ääressä tai sitten syömään ihan pitkän kaavan mukaan.

2 kommenttia:

  1. Pulut jäi nyt kyllä pahemman kerran kiinni itse teossa! Yhtä julkeeta porukkaa kun meidän lokit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Eivät onneksi vie ihan eväitä kädestä, kuten meidän lokit Helsingin kauppatorilla =D.

      Poista