sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Forum Romanum

Forum merkitsee toria, julkista kokoontumispaikkaa. Yksi Antiikin Rooman vanhimpia asuttuja alueita, Forum Romanum, sijaitsee Campidoglion ja Palatinon kukkulan välissä. Alue tarjoaa sekavan kokoelman pylväitä ja kaksi triumfikaarta, joitakin rakennuksia ja kaivauksia.


Paikka on täynä kauniita yksityiskohtoa, valokuvaajan paratiisi!
Septimius Severuksen kolmiaukkoinen marmorinen triumfikaari. Triumfikulkueet kulkivat sen kautta Via Sacraa ylös Capitolumille. Marmorireliefeissä on kuvattu Septimius Severuksen arabeista ja parthialaisista saavuttamiaan voittoja.

Riemukaaresta heti vasemmalla sijaitsee Rooman napa - Umbilicus Urbis Romae, josta on jäljellä pyöreä perusta. Se oli Rooman keskipiste ja siitä arveltiin aukenevan salaperäisen yhteyden maanalaiseen jumalien ja kuolleiden maailmaan.

Vapaina syntyneet Roomalaiset pukeutiovat kaikkialla valtakunnassa toogaan. Se oli kansalaisuuden ja siihen liittyvien erioikeuksien symboli. Tooga osoitti, että siihen pukeutunutta henkilöä suojasi Rooman laki ja ettei häntä saanut pahoin pidellä, ruoskia eikä naulita ristille. Tästä toogasta puuttuu yläosa =D.

Castorin ja Polluxin temppeli valmistui 484 ennen ajanlaskun alkua. Temppelissä palvottiin Castoria ja Polluxia, Rooman valtakunnan kahta myyttistä pelastajaa Regilluksen taistelussa 499 ennen ajan laskun alkua. Keisariajalla temppelissä säilytettiin valtion mittoja ja painoja. Temppelistä on jäljellä enää kolme, keisari Tiberiuksen aikaista 12 metriä korkeaa pylvästä.


Saturnuksen temppelin pylväitä.
Forum Romanum tarjoaa todella paljon tietoa Rooman historiasta. Jotta saat mahdollisimman paljon alueesta irti, kannattaa sen historiaan tutustua jo etukäteen. Näin paikanpäällä asiat aukeavat helpommin.
Forum Romanumista on hyvä jatkaa viereiselle Palatinon kukkulalle. Evästä kannattaa ottaa mukaan, sillä vaikka voisi olettaa, että tällaisesta turistipaikasta löytyisi edes yksi kahvila, niin totuus on, ettei löydy. Vettä on tarjolla lähteistä, joten oma asiatia mukaan, ja hyvä niin, sillä lämpimänä päivänä juotava tulee tarpeeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti