tiistai 12. maaliskuuta 2013

Pantheon


Pantheon on maailman parhaiten säilynyt Roomalainen monumentti. Se on vielä nykyisinkin vaikuttava. Alkuperäisen Pantheonin rakennutti Augustuksen sotapäällikkö ja vävy Marcus Aagrippa vuonna 27 eKr. Hänen nimi näkyy vieläkin selvästi julkisivun piirtokirjoituksessa: M Agrippa L F Cos Tretium Fecit.


Rakennus tuhoutui täysin vuoden 80 jKr. suurpalossa. 100-luvun alussa keisari Hadrianus rakennutti sen uudelleen nykyiseen asuunsa mukaanlukien vanhan piirroskirjoituksen.


 Kreikankielinen pan theon merkitsee kaikkia jumalia.Ainut sisäänkäynti on Piazza della Rotondalta. Temppeli rakennettiin alunperin pyhäköksi seitsemälle planeetalle ja niiden jumalille. Nykyään se toimii katolisena kristillisenä kirkkona.

Kupoli on halkaisijaltaan 43,3 metriä, suurempi kuin Pietarinkirkon kupoli. Kupoli edustaa taivasta ja sen laella oleva iso, lasiton aukko oculus, aurinkoa. Temppeliin tulee valoa ainoastaan kupolin keskellä olevasta oculuksesta.Nykyisin Pantheon toimii Italian kuninkaallisten mausoleumina. Sinne on haudattu kuningas Viktor Emanuel II, kuningas Umberto I ja Savoijin kuningatar Margareta, sekä muutama Italian aatelinen.


Tämä taulu oli todella ylhäällä ja näytti alhaalta katsottuna aivan ikonilta. Pitkällä putkella pääsin siihen "käsiksi" ja tulos oli hämmästyttävä, taulussa ei ollut maalausta lainkaan! Hauska!

 Piazza della Rotondalta löytyy Piazzoille tyypillisesti myös suihkulähde ja ravintoloita, joiden terasseille oli mukava istahtaa katselemaan Piazzan menoa hyvän ruoan ja viinilasin ääreen. Suihkulähteen suunnitteli Giacomo della Porta vuonna 1575.Pantehon löytyy mukavasti Trevin ja espanjalaisten portaiden tuntumasta, aivan keskustasta, paikasta jota ei voi olla huomaamatta. Aukiolta löytyy melkein aitoja antiikin Roomalaisia, joiden vieressä voit kuvauttaa itsesi pientä maksua vastaan. Jos käyt Roomassa, piipahda Pantheonilla.

2 kommenttia:

  1. Oi, Piazza della Rotonda on yksi Rooman hienoimmista kohteista. Varsinkin iltavalaisussa se on ah, niin kaunis! Jos se jäi viime matkalla kokematta, niin ensi kerralla sitten kesäiltana sinne jäätelöä syömään ja huokailemaan onnellisena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, oli ihana paikka. Ja tulihan siellä viinilasillinen nautittua ja fiilisteltyä =)

      Poista