keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Kultaranta VIII

Olin toki innoissani päästessäni näkemään presidentimme, mutta vielä enemmän mieltäni lämmitti päästä näkemään tasavallan virallinen vene laiturissa.

  
Kultaranta VIII on Suomen tasavallan presidentin edustusvene. Se korvasi vuonna 1983 valmistuneen ja vuoteen 2008 presidentin käytössä olleen Kultaranta VII -veneen. Alus luovutettiin vuonna 2008 presidentti Tarja Halosen käyttöön. Aluksen ensimmäinen matka vei rakentajatelakan laiturista Uudestakaupungista Kultarantaan.


Vene on uniikki kappala, toista samanlaista ei tule vastaan! Veneen on muotoillut laivanrakennusinsinööri ja teollinen muotoilija Jarkko Jämsen. Kultaranta VIII:ssä on salonki, kaksi hyttiä, keittiö sekä yläohjaamo.


Veneen runko on alumiinia ja sisustuksessa on käytetty paljon puuta. Veneen suuret ikkunat antavat hyvät ja avarat näkymät suomen saaristoon.


 Veneeseen mahtuu 18 matkustajaa ja se vaatii kahden hengen miehistön.


Miehistö jäi poseeraamaan yleisölle presidenttiparin jatkettua matkaa osallistuakseen Naantalin musiikkijuhlien konserttiin Naantalin kirkossa. Minäkin pääsin herrojen keskelle kuvaan, mutta se kuva löytyy vain meidän perhealbumista =D. Asianmukainen lupa julkaista kuva netissä on kysytty =).

Tasavallan veneliput.
Kultaranta VIII:n omistaa tasavallan presidentin kanslia. Venettä ylläpitää ja huoltaa Suomen Merivoimat. Aluksen miehistö on Merivoimien kantahenkilökuntaa.

Alus on nimettu kesäasunto Kultarannan mukaan. Järjestysnumero nimen perässä kertoo, että myös aikaisemmat veneet ovat olleet saman nimisiä. Presidentti käyttää venettä siirtymisiin Kultarantaan sekä edustustehtäviin valtiovierailuken aikana. Kyllä Suomen ihanaa saaristoa kelpaakin esitellä vierailla.


Itse olin aivan into piukeena saadessani tutkailla venettä lähemmin. Olin lukenut edellisenä kesänä Kipparilehden numerosta 7/2012 Aimo Helmiäisen haastattelun, jossa hän muisteli Kultaranta kesiä ja veneitä. Hän toimi aikanaan kolme kesää Kultarannassa presidenttiveneen päällikkönä. Artikkeli oli äärettömän mielenkiintoinen. Jos haluat lukea sen, juttu löytyy Kipparilehden arkistosta netistä (tunnukset tarvitaan) ja kuuluu tarinoita saaristosta juttusarjaan.

10 kommenttia:

 1. Voi, kiintoisaa tietoa! Ja ihastuttavia kuvia. Ja mikä vene!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, oli tosi mielenkiintoinen vene. Olin ihan täpinöissänin kun sain katsella valtakunnan venettä näin läheltä =)

   Poista
 2. Kappas, tuota venettä en ole aikaisemmin nähnytkään. :) Aikas hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta se oli kanssa tosi hieno. Ja onhan se the valtakunnan vene =D

   Poista
 3. Tämä postaus oli oikea tietopaketti ja taas kerran upeita kuvia! :) Aika erikoisen ja todella hienon näköinen tuo vene!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansku <3! Itse olin ihan innoissani kun pääsin tätä tutkimaan =D

   Poista
 4. Niin ja veneen on valmistanut Uudenkaupungin Työvene Oy, eli on Suomalaista käsityötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava lisäys, kiitos! Jälleen yksi hyvä argumentti joka lisää jo ennestään komean veneen arvoa =). Hienoa suomalaista käsityötä.

   Poista
 5. järkyttävä veneenrumilus avotilan tuolit ja pöytä hikeatasoa ei tule toista noin rumaa uivaa bunkkeria koskaan vastaan todella tuhlattu rahaa....

  VastaaPoista