torstai 6. kesäkuuta 2013

Villejä lupiineja

Äläkää pelästykö, ei tästä tule kukkablogia, vaikka nyt siltä alkaakin varmaan tuntua =D. Kesä vaan on niin ihana ja kukkia täynnä. Kunhan loma alkaa ja päästään pidemmälle reissulle merele, tulee esittelyyn taas uusia paikkojakin.

Tässä on kuitenkin kukka, josta oli ihan pakko tehdä valistava postaus.


Tiesitkö, että lupiinin oikea nimi on komealupiini, minä en tiennyt. Tätä upeaa kasvia löytyy valkoisesta vaaleanpunaiseen, sinipunaiseen ja siniseen.
Lupiini ei ole kuullunut suomen alkuperäiseen kasvistoon, vaan se on alunperin kotoisin Pohjois-Amerikan vuoristosta. Meille Suomeen se on tuotu koristekasviksi 1800-luvun alussa.
Moni ihminen, varsinkin luonnon tutkijat, ovat sitä mieltä, että lupiini olisi saanut jäädä tulematta. Alunperin kukkapenkkiin tarkoitettu kasvi on levinnyt lähes kaikkialle koko maahan. Kyllä, kaunis kukka se on tien pientareilla, mutta moni ei tule ajatelleeksi, että se jättää varjoonsa monet suomalaiset piennarkasvit.  Liiallisesti levinneenä se uhkaa meidän alkuperäisten kultturikasvien tulevaisuutta.
Mitä se sitten käytännössä tarkoitaa? Kun meidän luontoon aluperin kuuluvia kasveja häviää ja kuolee sukupuuttoon, häviää myös kyseisiä kasveja hyödykseen käyttävät eläimet. Meille ehkä näkyvin ryhmä ovat perhoset. Perhosen toukat elävät teityllä kasvilla, jonne perhonen käy munimassa munat. Munista kehittyy toukka, joka käyttää tiettyä kasvia ravinnokseen. Kylliksi syötyään ja kasvettua, toukka koteloituu ja aikanaan ulos putkahtaa perhonen.


Mm. Suomen Perhostutkijain Seura ry ja Suomen ympäristökeskus ovat järjestäneet talkoita, joissa yritetään näitä meille alunperin kuulumattomia lajeja poistaa ja sitä kautta elvyttää alkuperäisten kulttuurikasviemme mahdollisuutta elää. Lupiini ei yksin ole syyllinen, samaan kastiin kuuluvat mm. myös jättiputki ja jättipalsami. Molemmat valtaavat alaa alkuperäisiltä kulttuurikasveilta.

Kuvatessani näitä kuvia, tuli todistettua myös se, että suomessa voi tehdä mitään vaan, kunhan on kamera kädessä =).


Mieheni harrastaa myös valokuvaamista ja olimme yhdessä liikkeellä. Hänen vinkistä kokeilin uutta kuvakulmaa, menin lenkkipolun pientareelle selälleni, lupiinipuska haarojeni välissä ja eikun kuvaamaan. Toden sanoakseni, odotin kyllä, että koska alkaa sireenien ääni kuulumaan ja Katinkaa viedään hoitoon. Mutta ei, rauhassa sain kuvailla. =D.Tämän tarinan opetus on, että mikäli tuodaan jostain muusta maasta meille kuulumaton kasvi, tulisi pitää huolta siitä, ettei se pääse leviämään villisti luontoomme. Lupiini on kaunis kukka, mutta se olisi saanut jäädä kukkapenkkiin


10 kommenttia:

 1. Hah! Sain heti aamusta hyvät naurut kun mietin sua selälläsi pientareella kuvaamassa lupiineja :D Kiva kun kuvasit! Tuo syvänsininen väri on kyllä tosi upea, mutta kuten totesit, olisi saanut tämä kaunokainen jäädä pihoihin ja puutarhoihin. Aurinkoista torstaita sulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei kyllä meinannut tulla kuvaamisesta mitään, sen verran nauratti itseänikin =D. Iloa myös sinun torstai päivään!

   Poista
 2. Hauska kuvausasento sulla ollut :) Hienoja kuvia ja mielenkiintoinen postaus muutenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nonn<3! Hauskaa oli ja tosiaan uusia kuvakulmia tuli nähtyä. Huomasinmyös että vatsalihaksia tarvitaan ja ne oli kadonnut jonnekin=D.

   Poista
 3. Ihania lupiineja! Odotan kovasti kuviasi mereltä! :) Itse en veneile, mutta meren rantaa rakastan. Tänä vuonna suunnataan Pärnun hiekkarannoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mon <3! Pärnu on ihana. Veneilimme viime kesänä Viron rannoilla ja määränpää oli Pärnu, mutta aika ei riittänyt, jäi seuraavaan kertaan. Nauttikaa te siellä lomasta, on ihana paikka (olen käynyt siellä autolla aikaisemmin).

   Poista
 4. Näin puutarhattomana on helppo sanoa, että lupiini on aivan liian aliarvostettu kukka! Mukava, että näiden kuvien myötä se saa ansaitsemaansa huomiota! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kasvi tosiaan on, kunhan ei valtaisi luukaa alaa =)

   Poista
 5. Minusta lupiini on ihan valloittava kukka, vaikka onkin kurjaa, että se vie elintilaa muilta. Harkitsin hetken jopa sen istuttamista kukkapenkkiin, mutta tulin toisiin aatoksiin, kun sen jälkeen on kuulemma koko piha pelkkää lupiinia.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hieno kukka on, mutta tosiaan puutarhassakin vastisi se, että kitkemällä pitäisi estää liika leviäminen =)

   Poista