perjantai 22. marraskuuta 2013

Pato

Lupasin edellisessä postauksessa kuvia padosta ja tässä niitä tulee.


Padon ympärillä olevat rakennukset ovat paikan vanhimmat, peräti 1800 luvulta. Putouksen vierellä oleva vesivoimalaitos on ollut käytössä vuodesta 1911 aina 1970-luvulle saakka.
Vesi pauhasi siihen malliin, että hyvä kun kuuli omat ajatukset. Veden voimasta nousi ilmaan vesipisarapilviä.
Koski kuohuaa eniten kevällä jäiden lähdön aikaan ja näin syksyisin suurien sateiden jälkeen. Vettä tuntui riittävän =D.
Kuninkaan kartano rakennettiin Helsingin kaupungin perustamisen jälkeen putousten ympäröimille saarille. Tästä tulee nimi Kuninkaankartanonsaari. Tekniikan museo sijaistee juuri tällä saarella. Voimalapadon rakentaminen 1872 haittasi taimenen nousua ikivanhaan lisääntymisjokeen. Nykyään jokisuulle ja itse jokeen istutetaan kaloja mm. meritaimenta, merilohta ja siikaa.


Tämä silta meni vesimassan yläpuolella. Oikea sumujen silta, sillä vesi pöllysi alapuolella =). Einon puhalluksesta huolimatta oli paikalla myös monia kalastaja. Pääsin tutustumaan myös uuteen kalastus välineeseen, siitä ja kalastajista lisää seuraavassa postauskessa.

6 kommenttia:

 1. Tosi hienoja kuvia!! Tuolla "sumujen sillalla" olen myös joskus seissyt ja suoriksi föönatut luonnonkiharat hiukseni menivät "kivoille" kiharoille kosteudesta :D Ihana postaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Ansku <3! Se oli todella sumujen silta, pelotti, että kamera kastuu. Juuri kaksi viikkoa sitten hain huollosta, salama ei toiminut ja siinä oli kosteusvaurio =D.

   Poista
 2. Komeita kosken kuohuja! Onpa valokuvauksellinen paikka, kiva kun tallensit nämä kuvat! Hieno tunnelma kuvissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos Tuuia <3! Jos tulet joskus Helsinkiin,niin kannattaa vierailla =).

   Poista