tiistai 19. marraskuuta 2013

Viikin vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue

Sunnuntaina Eino puhalsi tuulta vallan myrskylukemiin. Myrskyä uhmaten päätimme lähteä ulkoilemaan ja menimme tutustumaan Viikin vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueeseen. Tämä oli minulle ensiimäinen kerta kun kävin kyseisessä paikassa ja palaan sinne aivan varmasti kevällä uudelleen. Kolmijalan jätin ihan suosiolla kotiin, se olisi varmasti lentänyt taivaan tuuliin.


Koska kyseessä oli luonnonsuojelualue, ei sinne saanut mennä mopolla (en tosin edes omista mopoa), eikä ottaa mukaan kissoja eikä koiria (ei minulla ole liioin niitäkään). Tämä oli ensimmäinen merkki, jossa näen kiellon koskevan myös kissoja =D.


Luontopolulla oli helppo kulkea kuivin jaloin.


Tai niin luulin =D. Varsinaiselta polulta lähti poikkeamia kaislikkoon. Kokeilin tätä puoliväliin, mutta sitten oli pakko kääntyä ympäri, kumisaappaat eivät tulleet mukaan. Vesi oli tällä hetkellä hieman korkealla.

Aurinko oli paistanut koko viikonlopun todella kauniisti. Kun olimme luontopolulla, alkoi aurinko laskea jo pikku hiljaa mailleen ja värjäsi maisemaa mukavasti.
Koivut olivat jo tiputtaneet kaikki lehtensä ja Eino vei sunnuntaina loput =D. Minusta tämä koivukuja oli kaunis kaikessa karuudessaan.


Alueelta löytyi pieni asumus pienelle linnulle. Metallinen vahvistus pesäaukon suulla varmistaa, ettei kukaan isompi lintu hakkaa aukkoa suuremmaksi ja muuta asumaan pönttöön, joka on tarkoitettu pienelle linnulle.


Jäin jotekin ihan kiinni näihin märkiin pitkospuihin.


Tämä polku lähti piilokojulle. Kojulle ei ollut meneminen ilman niitä saappaita, joten seuraavaan kertaan jäi. Tiedättekö muuten, mikä se oikein on tuollainen piilokoju? Piilokojun avulla pääsee ihminen lähemmäksi eläintä. Mm. luontovalokuvaajat ja eläintentutkijat käyttävät niitä. Sunnuntain hesarissa oli melkein kolmen aukeaman juttu luontokuvaajista ja artikkelin luettuani nousi kunnioitus luontokuvia kohtaan entisestään. Kuvaaja joutuu olemaan piilokojussa tunteja, välillä jopa päiviä saadakseen hyvän kuvan (haaveeksi jäisi minulle). Melko pitkäjänteistä hommaa!
Viikin luonnonsuojelualueelta löytyy useampikin lintutorni. Keväisi täältä on hyvä tähystellä muuttajia. Minäkin kiipesin kamerani kanssa torniin tähystämään ja tältä näytti.


Tässä kuvassa näkyy myös piilokoju =).


Maisema oli tasaisen ruskea. Ruskan värisävyt olivat jo tipotiessään. Toisaalta, minusta tämäkin näytti kauniilta. Aurinko värjäsi maisemaa vielä mukavasti.
Viikin luonnonsuojelualue on iso. Näimme siitä vain murto-osan ja haluan ehdottomasti palata tänne vielä keväällä ja kesällä uudelleen.


Mikäli kiinnostuit tästä alueesta, löytyy siitä paljon tietoa ja karttoja netistä. Tutustumisen alueeseen voit aloittaa vaikka tästä. On mahtava asia, että Helsingistä löytyy näin upeaa luontoa läheltä. Näihin maisemiin pääsee kätevästi jopa julkisilla kuluneuvoilla, joten kaikkien on mahdollista tulla nauttimaan paikan päälle.

8 kommenttia:

 1. Tuo luonnonsuojelualue on keväällä täynnä kuhinaa.On lintua jos jonkinlaisia,vesilintuja..Vähän saman näkönen on täällä nyt Natura alueena oleva lintuparatiisi ja sinne kans pääsee pitkospuita pitkin,rannassa on noita torneja,joista minäkii kävin keväällä kattelee,mut ei sillä hetkellä näkynyt,kuin muutamia lokkeja,kaempana joutsenpari,ihanaa seurattavaa muuten,,.Muksaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin uskoa ja meinaan kyllä palata kesällä uudelleen ehdottomasti! Ja nytkin ennätimme käydä vain pienen alueen. Katsoin kartasta, että siellä on vaikka mitä koluttavaa =). Tällaiset paikat on kyllä ihan kullan arvoisia kaupunkilaisille.

   Poista
 2. Upeita kuvia! Auringon kultavärejä luonnossa. Tuolta saa hyvän mielen ja punaiset posket! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuulia! Punaiset posket kyllä tuli ja kaupanpäälle vilunväreet. Meinasi tuuli mennä luihin ja ytimiin =D.

   Poista
 3. Jokin noissa pitkospuissa viehättää! Nyt tosin näyttävät vähän jännittäviltä kun vesi on siellä korkealla, näyttävät liukkailta!
  Viime keväänä pääsin ensimmäisen kerran eläissäni piilokojun kuvaamaan, linnut eivät olleen millänsäkään ja sai ihan rauhassa kuvata!
  Tämä olisi erittäin mielenkiintoinen alue tutustua! Hieno postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki <3! Pitkospuut lumosivat jotenkin ihan täysin, tässä ei ollut suinkaan kaikki kuvat, mitä tuli otettua =D. Pitääkin itse myös kokeilla tuollaista piilokojua. Ihailen suunnattomasti hienoja luontokuvia, mutta mm. Hesarin viimesunnuntainen juttu avasi silmät siitä, millaisen työn takana hyvät luontokuvat ovat. Kunnioita niitä entistä enemään.

   Poista
 4. Upeita kuvia! En ole koskaan käynyt tuolla.,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nonna <3! Pistä paikka korvan taakse =).

   Poista