maanantai 11. marraskuuta 2013

Ruska

Tänäsyksynä saatiin nauttia todellisesta ruskan loistosta myös täällä pääkaupunkiseudullakin, ihanaa! Moni puu ja pensas värjäytyi kauniisti. Minulla on ruskan suhteen kuitenkin kaksi ehdotonta suosikkia. Toinen niistä on vaahtera. Meidän ostarilla on onneksi paaaaaljon vaahteroita =D.
Niitä on myös paljon meidän naapuritaloyhtin pihassa.
Toinen suosikkini on villiviini, joka saa hurmaavan punaisen värin syksyisin.
Tämä villiviini oli vallannut Linnanmäellä tämän puun, olisikohan se lehtikuusi? Täytyy tunnustaa, että en tunnista erikoisempia puulajeja kovinkaan hyvin.


Mietiskelin tässä samalla, että mikä oikein saa aikaan tämän väriloiston? Otetaanpa selvää, ei kun googleen, joka kertoo seuraavaa: " Valon väheneminen ja lämpötilan aleneminen aiheuttavat yhteyttämisen loppumisen, jolloin lehtivihreä alkaa hajota ja lehden sisältämät muut väriaineet, kuten oranssinpunaiset karotenoidit ja keltaiset ksantofyllit, pääsevät näkyviin."


Ruska ilmenee sekä lehtipuissa että varvuissa ja ruohovartisissa kasveissa. Se, että ruska on joka vuosi vähän erilainen, johtuu siitä, millainen kesä on ollut. Sateisina kesinä mm. koivun lehdet ruskistuvat etuajassa. Myös syyspakkasilla on oma osuutensa ruskaan. Pakkanen nimittäin lisää antosyaanien muodustumista ja nämä tuottavat punaista ja sinipunaista väriä.


Tässä vielä muutama syksyinen tunnelmakuva Helsingin Pasilan rautatieaseman kulmilta.


Ruska värjää maisemaa minusta tosi kauniisti. Vaikka kesää rakastankin yli kaiken, olen silti iloinen, että meillä on kaikki neljä vuodenaikaa. Jokaiseen liittyy omia ihania juttuja. Syksyssä on ehdottomasti pimenevät illat ja ruskan kauniit sävyt. Eikö olisikin hauskaa peuhata tässä lehtikasassa =D.

21 kommenttia:

 1. Ihania erityisesti nuo villien ja vapaiden lehtien kuvat ja sulla on aina kivoja tietoiskuja :)

  VastaaPoista
 2. Todella upeita ruskakuvia!! Olen kanssasi täysin samaa mieltä, että saamme olla iloisia kaikista neljästä vuodenajasta, vaikka kesä se rakkain meille onkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Ansku <3! Kyllä joikaisesta tosiaan löytyy se oma kiva juttu. Ja luulen, että emme nauttisi kesästä niin paljoa, ellei sitä välillä joudu vähän odottamaan =D.

   Poista
 3. Tänä syksynä ollaan saatu nauttia aivan upeasta ruskasta Etelä-Suomessakin. Ihania kuvia! Minut hurmasi tuo kuva, jossa on vaahteranlehtiä betoniportailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Tuulia <3! Nuo betoniportaat ovat työmatani varrella ja pokkarikamerani sattui olemaan sopivaan aikaan laukussa =D.

   Poista
 4. Onpa upeita ruskakuvia! Ja kyllä on nyt niin kova ikävä ruskaa, kun kaikki puut ovat harmaita ja ilman lehtiä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Nonna <3! Kyllä se tosiaan vähän harmaalta näyttää, kunnes saadaan lumivalkea vaippa =D.

   Poista
 5. Katinka, piti vielä kysymäni... Millä kameralla olet nämä kuvat ottanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hyvä kysymys. Alkupään kuvat mukaanlukien betonirappuset on otettu pokkarillani Canon PowerShot SX260 HS kameralla ja betonirappusista alaspäin on otettu lainassa olleella Canon EOS 6D:llä.

   Poista
  2. Kiitos Katinka kameratiedoista. Minä kahlaan nyt aikamoisessa kamerameressä... on niitä niin moneen lähtöön.

   Poista
  3. Siihen kannattaa käyttää aikaa, sillä on sen verran hintavasta ostoksesta kyse. Ja kun hyvän valitsee, sellisen itselle sopivan, ei tarvitse hetkeen uutta hankia =)

   Poista
 6. ihania kuvia. Mäkin tykkään kovasti vaaterasta syysasussa, jos vaan ei tarvise itse haravoida niitä lehtiä pois:). Anopin pihalla on kolme isoa vaahteraa ja TODELLA monta koivua. Onneksi oli tänäkin vuonna monta talkoolaista haravoimassa lehtiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos CurryKaneli <3! Haravointi on kyllä varsinainen urakka, jos on paljon lehtiä. Varsinkin jos on tuulinen sää, niin että jo haravoitu alueen valtaa lehdet uudelleen =D.

   Poista
  2. Eipä näistä yhdestäkään vuodenajasta haluaisi luopua vaikka meillä jokaisella on varmasti suosikkimme!
   Upeita kuvia, tykkäsin ihan erityisesti tuosta missä lehdet ovat lentäneet portaille!
   Nämä postauksesi ovat ihanan iloisia ja energisiä!

   Poista
  3. Voi kiitos Vikki <3! Samaa mieltä, en luopuisi yhdestäkään vuoden ajasta, ne on meille rikkaus =).

   Poista
 7. Hienoja ruskakuvia, kiitos kun jaoit nämä tähän loppusyksyn harmauteen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Pasi! Näin kun elää kaiken vähän jälkikäteen, tuntuu talvi paljon lyhemmältä =D.

   Poista
 8. Voi, olisi vaikea päättää mikä näistä kolmesta kuvasta olisi suosikkini. Ehdolla ovat porraskuva, penkkikuva ja ihan viimeinen kuva. Kaikki ovat niin kauniita! Oi, Canon Eos 6D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos NJ <3! Mahtavaa saada palautetta kuvista. Ja tuo Eos 6D oli lainassa, tosin hirveä polte jäi. Täytyy varmaan kirjoitella siitä joulupukille =D.

   Poista
 9. Ei hullumpaa. Mä tykkään noista sun kuvakulmista lähikuvissa. Niissä on aina pikkusen eri ote kun itsellä ja ne on tosi hyviä. Paras kuva... tosi vaikeeta tällä kertaa, mutta minusta se on tuo puun runkoa pitkin kuvattu. Toinen todella hyvä on minusta se kanttarin reuna ja keltaisen irtolehdet.

  VastaaPoista