torstai 21. marraskuuta 2013

Vanhankaupunginlahden rakennukset

Vanhankaupungin lahdesta löytyi monia todella kauniita rakennuksia kuvattavaksi. Itse innostun aina ihan mahdottomasti vanhoista rakennuksista. Ne ovat yleensä todella kauniisti ja taidolla rakennettuja ja niistä löytyy upeita yksityiskohtia kuvattavaksi.


Useammat rakennukset kuuluvat tekniikan museolle. Tässässä kuvassa näkyy pato ja sen vierellä sijaitsevat mylly ja vanha vedenpuhdistamo. Pato oli kaunis, joten siitä tulee myöhemmin lisää kuvia.




Kuten tämä kuva paljastaa, pääsee Helsingin liikennelaitoksen kyydissä ihan perille saakka =D.




Onneksi ennen on osattu käyttää rakennusmateriaalina puuta ja tiiltä. Katsokaa tämän rakennuksen ikkunoita, niihin on tiilillä tehty kauniit kaaret ikkunoiden yläpuolelle. Minusta upea yksityiskohta ja antaa ikkunalle kauniin muodon. Samoin katonrajasta löytyy kaunis kuviointi.




Myllyn vierestä oli rappuset, jotka olivat sammaloituneet kauniisti.








Tässä kuvassa näette erään kuvausteknisen haasteen, jonka kohtaan melko usein kuvatessani rakennuksia. Rakennus painuu kasaan kuin rusina. Jos oikaisee tornin suoraksi on muu kohta talossa ihan kenollaan ja päin vastoin. Tässä kompromissi, ovat molemmat puolet rakennuksesta kenollaan tasaisesti =D. Ei kun lisää kuvauskursseja, että päästään tästä. Laitoin kuvan näytille silti, sillä rakennus oli minusta ihana.


Tekniikan museosta, joka alueella sijaitsee, on perustettu vuonaa 1966. Lisää tietoa museosta ja sen perustamisesta voit lukea täältä.


Tässä siis yksi syy lisää vierailla Vanhankaupungin lahdessa, mennä ihastelemaan näitä kauniita rakennuksia. Itse päätin, että jonain päivänä menen vierailemaan myös itse museoon sisälle. Näyttäisi olevan mielenkiintoinen paikka.

14 kommenttia:

  1. Minua kiehtovat nämä vanhat punatiilirakennukset. Niissä on vanhanajan tunnelmaa ja monta tarinaa. Hieno paketti vanhankaupungin rakennuksista, kiitos Katinka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Tuulia! Itse pidän myös juuri vanhoista rakennuksista. Niissä on jotain ajan patimaa ja lisäksi entisaikaan on osattu tehdä kaunista jälkeä.

      Poista
  2. Nämä vanhat rakennukset/tehdaskiinteistöt ovat niin kauniitaja usen hienoilla paikoilla veden äärellä.
    Kävin viime kesänä Jaalan Werlassa ja nämä kuvat toivat sen paikan mieleen, sielläkin oli niin kaunista!
    Kauniisti olet kuvannut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Vikki! Olen käynyt myös Werlassa pari kertaa (silloin vaan en ollut vielä niin innoissani kuvauksesta) ja paikka oli aivan ihana. Kävin toisella kerralla jopa sen opastetun kierroksen läpi. Sinne muuten pitäisi mennä vielä kertaaleen kameran kanssa =D.

      Poista
  3. Minuakin viehättää nämä vanhat upeat rakennukset yksityiskohtineen! Hienoja kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nonna <3! Kaikki vanhat rakennukset ovat minustakin todella kuvauksellisia.

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. miksi myllyn ikkunoissa on tähtikuviot? vähän samanlaiset kuin daavidin tähdessä, onko voiamlalla tai myllyllä ollut joku kirkollinen tarkoitus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa todella mielenkiintoinen kysymys. En valitettavasti tiedä vastausta, mutta siitä voisi ottaa selvää. Laittelen tänne vastausta heti kun olen saanut selville. Myllyllä on olemassa historia, jospa vaikka se kertoisi =). Selvitetään.

      Poista
    2. Tämä asia jäi askarruttamaan myös minua ja kysyin asiaa Tekniikan museosta, heiltä tuli seuraavanlainen vastaus amanunssi Eeva Siltalalta ja projektipäällikkö Marianna Karttuselta: Voimalamuseon ikkunoita tosiaan koristaa heksagrammi eli kuusisakarainen tähtikuvio, joka koostuu kahdesta tasasivuisesta kolmiosta. Heksagrammia on monesti totuttu ajattelemaan juutalaista uskontoa symboloivana ns. ”Daavidin tähtenä”, mutta todellisuudessa sitä on käytetty monissa muissakin uskonnoissa ja yhteyksissä pahoilta voimilta suojaavana symbolina. Heksagrammi (kuten esim. myös pitkään samantyyppisenä, onnea tuottavana symbolina palvellut, sittemmin Saksan kansallissosialismin ryvettämä swastika) oli yleinen koristeaihe vielä 30-luvulle tultaessa: geometriset muodot sopivat hyvin klassismin ja art decon estetiikkaan. Voimalamuseon vesiturbiinirakennuksen koristelulla ei tiettävästi ole tekemistä uskonnollisuuden tai uskomusten, vaan enemmänkin ajan hengen ja arkkitehtonisten suuntausten kanssa.

      Poista
    3. VAU! Kiitos tästä vastauksesta

      Poista
    4. Ole hyvä vaan, oli itsellekin ihan mielenkiintoista selvittää asia =).

      Poista